På tisdagsmorgonen åkte vi ut tillsammans med Ronnie och Ingrid i deras Cadillac och cruisade omkring i svenskbyggderna här i Minnesota. Det finns något som heter "The Moberg trail" vilket någotsånär ska motsvara den väg Villhem Moberg cyklade när han gjorde research till utvandrarna-trilogin. Vi körde längst delar av den. Vi kom till Lilla Duvemåla nära Lindström, där det som var förlagan till Karl-Oskar och Kristinas gård finns bevarad. Det var spännande att se hur lik naturen här är den i Sverige. Landskapet är förvillande likt det hemma så man kan förstå varför svenskarna slog sig ned här. Dessutom var vädret strålande vackert så det var som en utflykt på landet en sommardag med 28 grader varmt.Vi åkte in i Lindström som var helt upprivet av vägarbete så vi fick göra ständiga omvägar i det lilla centrumet, men till sist kom vi till utvandrarmonumentet där. I den lilla byn är man stolt över svenskarvet och alla affärsskyltar var tvåspråkiga på svenska och amerikanska. Men en gammal man som vi träffade där som var engagerad i hembyggdsföreningen som anordnade mycket aktiviteter och tog hand om "Karl-Oskar och Kristians hus" i lilla Duvemåla, sa att intresset att bevara det svenska arvet dog bort mer och mer hos ungdomarna i trakten.
Sedan åkte vi till Taylors Falls och tog en hamburgare på ett äkta amerikanskt väghak. Här var hamburgarna hemlagde och så långt ifrån MacDonaldsfusk man kan komma. Den först amerikanska hamburgaren satt verkligen gott i magen. Sedan tittade vi på ST. Croix floden och de geologiska formationer som inlandsisen format i klipporna där under tusentals år. Vid floden träffade P-O och Ronnie en dam som frågade ut oss när hon hörde vi var från Svergie. Hon skulle på semeser i Europa nästa år tillsamans med sin motorcyckelklubb. Dom skulle skeppa över 700 motorcycklar till Europa. Vi gav lite tips om svenska vägar och berättade om hur det var att köra i Europa. Hon blev glad över tipsen och vi undrade hur man organiserar en resa med 700 motorcyckar, hur man praktiskt får ihop färden och vad det kostar att ta dom fram och tillbaka över atlanten. Färden gick vidare till Stillwater som är en gammal stad präglad av skogsindustrin. Det var rena Twin Peaks känslan med vackra 1800-tals trä- och stenhus och ett centrum med lite stämning av gammal westernstad. Timmerbilar och stora pic up trucks dominerade på "Main street". Här gick det vilt till när man flottade timmer i floden och sågade upp trä i de många sågverken, varav några finns kvar. Det fanns många butiker med antikviteter och ett vitalt krogliv redan tidigt på eftermiddagen. I denna lilla ort skulle man lätta kunna tillbringa några dagar. Men vi hade bara en eftermiddag så fram emot fem gick färden vidare till Twin Cities. Vi började i ST Paul och tittade på den imponerande byggnaden som hyser Minnesotas senat, katedralen och rikemanskvarteran där guvenören bor. Sedan åkte vi ner och tittade på skyskraporna i centrum. I Minneapolis gick vi på en gammal stenbro över den imponerande och kraftfulla Mississippi och hade en magnifikk vy över de stora gamla kvarnindustrier som en gång malde säd till mjöl i stor skala här. Sedan avslutade vi med middag på The old spagetti Factory. Det var verkligen middag på amerikansk restaurang, mycket av allt och gott.
Hej Louise och PO. Trevligt att höra ifrån er och återuppleva svenskbygden i Minneapolis. Jag var där 1971. Vi besökte då även svenska föreningen (eller nordiska), de var då inrymda i ett gammal trähus från tidigt 1900-tal. Lycka till på resan!
SvaraRadera